Zij jaagt!

Flyer Zij Jaagt

Kasteel Doorwerth toont vrouwen in de jacht

2016-07-02 – 2016-09-25

Deze zomer zullen in kasteel Doorwerth jagende vrouwen centraal staan: zowel de uitzonderlijke jagende vrouw uit het verleden als de geƫmancipeerde moderne jaagster.

De jacht mag dan bekend staan als een mannenbolwerk, inmiddels zijn er steeds meer jagende vrouwen. Nationaal en internationaal groeien de jachtverenigingen voor vrouwelijke jagers dan ook explosief. Daarentegen is hun rol in de geschiedenis nog steeds onderbelicht. Vanouds waren de mogelijkheden om te jagen voor vrouwen beperkt. De valkerij was bij een uitstek een vorm waaraan de vrouw wel deelnam, zoals de roemruchte Jacoba van Beieren. Enkele eigenzinnige vrouwen trokken zich niets van geschreven en ongeschreven regels aan, zoals de eigenaresse van kasteel Doorwerth in de 18de eeuw, Charlotte Sophie Bentinck. Aan deze vergeten groep jagers en uitzonderlijke vrouwen gaat het Nederlands Jachtmuseum nu aandacht besteden. Daarbij is het interessant om te onderzoeken in welke omstandigheden vrouwen toetraden tot het mannenbolwerk en met welke motieven dat al of niet getolereerd werd.

Van dergelijke beperkingen heeft de 21ste eeuwse vrouw in elk geval geen last meer: zij mag jagen, en zij doet het ook. Daarbij worden motieven als duurzaamheid en weten waar je voedsel vandaan komt verenigd met de sportieve uitdaging van de jacht.